14 mayıs 2023 genel seçimleri

1 /
Bazen çok şey yazasım geliyor ama cidden üşeniyorum, tam yazacak gibi olacakken parmaklarıma bir ağırlık çöküyor siyasi başlıkların dışındakilere bile yazasım gelmiyor.

Öyle bir vehamet işte.
Anket firmalarının safiyane bakarsak çuvalladığı seçim.

Lakin bu kadar firmanın bu kadar yanlış sonuçlar bulması hiç normal değil. Sanki bir el hepsini siyasi bir amaca matuf kullanmış gibi hissediyorum. Öyle bir ortam oluşturdular ki ben bile şahsen kk nın seçimi kazanabileceğine inanmıştım. Artık bunlara zerre güvenim kalmadı.
cb seçilememiş olan seçimlerdir.

isterseniz sizinle biraz analiz yapalım.
- rte ile cumhur arasındaki oy fakı 0.03
- kılıçdar ile millet arasındaki oy farkı 9.81
- oğan ile ata arasındaki oy farkı 2.75
- ince ile memleket arasındaki oy farkı 0.50
- tip ile sosyalist partilerin toplamı 2.02
- geri kalan partilerin toplamı 1.27

- 1.27'lik diğer parti oylarının 0.5'ini rte, 0.5'ini kılıçdar ve kalan 0.27'yi oğan'a yazıyorum.
- ince ile memleket arasındaki 0.5 farkın hepsinin oğan'a gittiğini varsayıyorum.
- oğan, ata+memleket+diğer partiler ile 3.22 alıyor. geriye 1.98 kalıyor.
- oğan kalan oyların 0.5'ini iyi partiden, 1.48'in ise mhp'den aldığını varsayıyorum.
- cumhur ile rte arasında neredeyse fark yok. ancak cumhur'a basıp rte'ye basmayan seçmenin olabileceğini düşünüyorum.
- cumhur'un 1.48'inin oğan'a bastığını varsaymıştık.
- rte'nin oyunu tamamlaması için 1.01'lik fark kalıyor. bu farkın hdp'den geleceğini varsayıyorum.
- millet ile kılıçdar arasında 9.81'lik fark var. ayrıca iyi partinin 0.5'inin oğan'a bastığını varsaymıştık.
- tip ve sosyalist partilerin hepsinin kılıçdar'a bastığını varsayıyorum. (2.02)
- kılıçdar'ın oyunu tamamlaması için 7.79'luk fark kalıyor. bu fark da hdp'den geliyor.

böylece analizi tamamlamış olduk.
sonuç olarak 2. turda rte'nin alma ihtimali çok yüksek.
rte'nin oyu 47-48 gibi bişey olsaydı ihtimal vardı.
ancak böyleyken kaybetme ihtimali zayıf.
oğan'a ve ince'ye verilen oyların bir kısmı belki 2 adaya da gitmeyecek.
ancak geçerli oyların yüzde 50'sini alacak aday seçileceği için rte oylarını hiç artırmasa dahi seçilebilir.
#7214069 "5,2 ile sinan oğan kapatırsa, kılıçdaroğlu yüzde 44 ü geçmezse erdoğan alır." demiştik ancak kılıçdaroğlu yüze 44 ü geçti ve erdoğan yüzde 50'nin altına düştü. ikinci tur..

muhtemelen kılıçdaroğlu 2. turda alamayacak. bu oy farkının normal şartlar altında kapanması zor. ancak sinan oğan faktörünü yabana atmamak lazım, milliyetçi taban kilit rol oynuyor şuanda.

sinan oğan'ın milleyetçi oylarının bir kısmı erdoğan'a geçerse zaten kılıçtaroğlu bu sefer gerçekten "bay bay kemal" olur.

sinan oğan ellerini ovuşturup bekliyor, bakalım kim ne kadar verecek diye. pazarlıklar başlamıştır.

kemal kılıçtaroğlu millet vekilliği açısından kötü sonuçlar aldı. kaç vekili kaldı bilmiyorum. gerçekten de geriye chp diye bir parti kaldı mı? erdoğan gitsin de ne olursa olsun diye diye chp'yi yedi bitirdiler.. yazık.
kimse farkında değil ama cumhur ittifakı anayasayı tek başına değiştirebilecek çoğunluğa sahip oldu. bu seçim millet ittifakı için tam anlamıyla hezimet oldu. sen fetöyle pkkyla iş tutarsan olacağı bu. al şimdi o başını hangi dağa taşa vurursan vur.

edit: pardon o kadar mvleri yokmuş.