İlham gencer

1 /
ilham gencer üzerinden sosyolojik tahlil icap eder. merhum 101 sene kaldı bu alemde. ülkücülüğün karakterizesi o zamanların diliyle mümkündür zira o vakitler sağ ve sol yanlarımız sancılıydı. bu anlayış günümüzdeki insana hitap etmiyor. ama türk popüler müziği tarihinin okuması merhum üstadla mümkündür.
türk popüler kültürünün en renkli ve tartışmalı karakterlerinden birisiydi ve dün itibariyle 101 yaşında hayatını kaybetti. ilham gencer'i ya da sonradan eklediği ismiyle bozkurt ilham gencer'i nasıl anlatmalı ? caz sanatçısı diye geçmiş ama aslında türk pop müziğini başlatan adam da oydu. son derece elit ve batılı bir ailede doğmuş olması ve bir nevi gümüş kaşıkla doğması onun geleceğini şekillendirecekti. üsküdar'a giderken türküsü bugün beynelmilel arenada bilinen tek türk şarkısıysa bu da ilham gencer'in bu şarkıyı abd'li bir kadın caz sanatçısına söyletmesinden dolayıdır. tüm bu gelişmeler türkiye'nin 1948 ve kore savaşı sonrasında artık sadece askeri ve politik değil kültürel anlamda da abd yörüngesine girmesiyle alakalıdır.

lübnan asıllı hristiyan arap şarkıcı bob azzam'ın c'est ecrit dans le ciel şarkısını türkçe'ye aranje ederek (bkz: bak bir varmış bir yokmuş) türkçe popu da başlatmış oldu. ajda pekkan'dan erol büyükburç'a kadar ünlü olmuş kim varsa hepsini o keşfetmiş ve tanıtmıştı. hugh hefner başlığında yazdığım gibi hugh hefner seksi ben yarattım dese yeriydi. aynı durum türkçe pop ve ilham gencer için de söylenebilir.

politik olarak enteresan bir şekilde aşırı bir türk milliyetçisi ve ülkücüydü. böyle beyaz türk diye tabir edilecek sosyal katmandan gelen birisi üzerinde ülkücülük tuhaf duruyordu. zira bizdeki ülkücülük dünüyle köylü, bugünüyle taşra ve varoş ideolojisidir. bildiğim kadarıyla türkeş'le de gayet yakındılar. dolayısıyla anti komünist damarı da oldukça yüksekti. hasılı cumhuriyetin canlı hafızalarından biridiydi. böyle ilginç bir karakter bir daha gelmez.
Caz piyanisti, şarkıcı. 1925 doğumlu. (Hayatta)

Bak bir varmış bir yokmuş şarkısıyla türkçe sözlü ilk pop şarkısını da söylemiştir. (Söz Fecri ebcioğlu)

1950'li yılların başında Amerikalı şarkıcı Eartha Kitt'e "Kâtibim" şarkısını öğretmiş. Kitt 1953 yılında, içinde Türkçe sözcükler de geçen bu anonim şarkıyı caz tarzında ve eğlenceli İngilizce sözlerle seslendirdi. Diğer bir adı da "Üsküdar'a Gider İken" olan şarkı dünya çapında hit oldu (Şarkı Batı literatüründe "Uska Dara-A Turkish Tale" şeklinde.

Tam bir yaşayan tarih olan gencer 1960 yılında İstanbul Şişli'de kendisine ait olan "Çatı Kulübü"nü açar. "Türkiye’nin bir tür özel konservatuvarıydı" dediği bu kulüpte birçok şarkıcıyı müzik dünyasına kazandırır bazı şarkıcıların da kendi üsluplarını ortaya çıkarmalarına fırsat tanır. Eski eşi Ayten Alpman'ı, Ajda Pekkan'ı, Cem Karaca'yı, Barış Manço'yu, Emel Sayın'ı, Metin Ersoy'u, Füsun Önal'ı ve Fikret Kızılok'u kendi kulübünde sahneye çıkartır. Bu dönemde misafir ettiği sanatçılar arasında Timur Selçuk, Erkut Taçkın, Yurdaer Doğulu, Cahit Oben, Cahit Berkay gibi müzisyenlerle Moğollar ve Silüetler gibi gruplar da yer alıyor.

Ayrıca bora gencer'in de babasıdır.

(bkz: bora gencer)