yara anlamına gelen bir isim olmakla birlikte bugün insanların çoğunlukla kullanmış oldukları ruhsal travmaya işaret eder. bunlar, bireyi aniden, hazırlıksız ve savunmasız oldukları anda yakalayan ve tehdit içeren deneyimlerdir. birden fazla ruhsal travma tipi vardır, bunlar da psikolojide tiplerine, etkilerine, izlenimlerine, semptomlarına, duygularına ve düşüncelerine değişiklik göstermektedir çünkü bunlar subjektiftir tamamen.
örneğin savaş esnasında yaşanan bir travma ile bir film izlerken yaşanan bir travmanın etkisi, düzeyi, duygusu ve belirtileri çok farklıdır birbirlerinden ve bunlar ayrı ayrı bölümlerde incelenir. kimi travmalar olağanın dışında ve üstünde dehşet, her şeyden ürkme gibi şeyler yaratırken, kimi travmalar da büyük acı, üzüntü ve kaygı yaratır.
a kişisine dram filmi travma yaratmazken, bir korku veya gerilim filmi travma yaratabilir. b kişisine korku veya gerilim filmi travma yaratmazken, dram veya herhangi bir trajik filmi travma yaratabilir. tamamen görecelidir bu deneyimler. ya da bir insan yüzeysel olarak, hiç ayrıntılara takılmadan çizgi film izlerken bu çizgi film ona bir travma yaratmayabilir ancak fark ettiği korkunç, dehşete düşürücü bir ayrıntı onda travma yaratabilir.
travmalar ilerideki kuşaklara geçtiğinde bu kişilerde çeşitli kişisel, ruhsal bozukluklara, hastalıklara ve sendromlara sebep olur. duygu durum bozuklukları yaratır, hâl ve hareketlerini sarsar, örseler. bunlara da zemin hazırlar travma kısaca.
etiğin ve dinin şiddetle karşı çıkıp reddettiği kürtajı uygulayan bir kişide büyük bir utanç, vicdan azabı, suçluluk duygusu ortaya çıkarak travma yaratabilir. veya başka bir travmatik olay, kişide aşırı öfke ve agresiflik yaratabilir, diğer travmalar gibi yaşantısını ve yaşamsal bütünlüğünü tehlikeye sokabilir. tabii bir de bunlar insanı kompleksli yapabilir, sosyal ilişkilerine büyük ölçüde zararlar da verebilir. ancak bunların ortak özelliği, her insanda önemli ve etkili yaralanma belirtileri bırakmalarıdır.
devamını gör...